image
call to action

INTERVIEW JOS HERMANSDOOR DE OGEN
VAN DE ARCHITECT

Jos Hermans van RoosRos Architecten maakte het ontwerp voor Ooststaete. Een mooi project dat het Oud-Beijerlandse architectenbureau op het lijf geschreven is. “Ik werk al jaren in de regio en veel van mijn collega’s komen uit het dorp. We kennen dus de verhalen van de plek. Of we een stapje harder hebben gezet? Dat durf ik niet zo te stellen. We doen altijd ons uiterste best om mooie plannen te maken, maar bij deze ontwikkellocatie voel je wel meer verbondenheid.” Enthousiast vertelt Jos waar hij zijn inspiratie vond.

“De locatie was ons bekend, maar wat is nou precies de genius loci? Met andere woorden, welk verhaal vertelt de plek en wat zijn de kwaliteiten? Ook hebben we het lokale karakter terug laten komen. Dat heeft geresulteerd in een ontwerp dat past bij de plek en de mensen die er straks wonen. Statig, herkenbaar en duurzaam. De details zijn functioneel, de steenkleuren zijn warm en met verspringende gevels en terugliggende balkons is veel ‘beweging’ in de gevel gemaakt.”

FAMILIE

De twee appartementengebouwen gaan ieder op hun eigen manier een relatie aan met de omgeving en de huizen die er al staan. Jos heeft de nieuwbouw op eigentijdse wijze ingepast. Helemaal van deze tijd, maar wel met een verbinding met het verleden. De gebouwen zijn uniek en toch overduidelijk familie van elkaar.

ZICHT OP DE DIJK VANAF DE OOSTSTRAAT

“De Ooststraat ligt bijna parallel aan de dijk. Opvallend aan de bebouwing op de dijk is de grote diversiteit van traditionele huizen met donkere steen, gebakken van klei. De huizen verspringen ten opzichte van elkaar en hebben allemaal een eigen gezicht. Het ritme van diversiteit hebben we doorgezet in de nieuwbouw. Van buitenaf kun je zien waar de appartementen beginnen en eindigen. Dat stukje herkenbaarheid en eigenheid vind ik heel belangrijk. Leuk detail zijn de bankjes in de voorgevel bij de begane grondappartementen en de onderdoorgang naar het groene parkeerhof. Hier – op het zuiden - liggen de terrassen en tuinen van de appartementen. De terrassen op de verdiepingen maken onderdeel uit van de brede galerij. Zittend in de zon is een praatje met de buren zo gemaakt.”

WONEN AAN DE GEZELLIGE PRINS BERNHARDSTRAAT

Zo op het eerste gezicht lijkt het appartementengebouw aan de Prins Bernhardstraat niet op de huizen die er al staan. Maar na de toelichting van Jos, wordt duidelijk dat er wel degelijk verwantschap is. “De getrapte vorm van de nieuwbouw symboliseert de kapvorm van de huizen aan de overzijde. Daarbij zorgt deze opbouw voor superfijne terrassen op het westen. De lichte kleur steen is gekozen omdat er in de Prins Bernhardstraat een mix van steenkleuren voorkomt. Er zijn ook enkele wit gekeimde gevels. De begane grond wordt donker gevoegd, waarmee gerefereerd wordt aan de plint van de eengezinswoningen in de straat. Hoe hoger je komt, hoe lichter en luchtiger het gebouw wordt. Wie straks langsloopt ziet grote ramen, luifels boven de deuren van de studio’s en bijzondere metselwerkdetails. Voor de deur zitten bewoners op een bankje en de groene hagen verzachten de overgang tussen het gebouw en de straat.”

“Met plezier heb ik het ontwerp gemaakt. Deze plek is heel bijzonder en verbindt het verleden met de toekomst. Ik kijk ernaar uit om straks een rondje te lopen en te zien hoe bewoners genieten van hun gloednieuwe appartement en fijne buitenruimte op deze prachtige locatie.”

WEBINAR GEMIST? KLIK HIER

Verkoop

Foto

ONTWIKKELING

Foto

Social media

background image